30.5.2017

Floristi – kauneuden ammattilainen

Miljoona miljoona miljoona ruusua, tai ainakin useita tuhansia, on kulkenut Tiia Heiskasen käsien kautta niin Presidentinlinnaan, pormestarin juhlavastaanotoille kuin kaupungin työntekijöiden eläkeläksiäisiin. Motiivi käväisi tutustumassa floristin työhön sekä kesään heräilevään Helsingin kaupunginpuutarhaan. Vielä kun tähän juttuun saisi mukaan tuoksun!

Helsingin kaupunginpuutarhasta toimitetaan 140 000 sipulikukkaa kevään istutuksia varten. Kesäkukkia kukkaryhmiin kasvatetaan n. 200 000 joka vuosi. (lähde: vihreatsylit.fi)

Olympiastadionin kupeesta, majesteetillisen Talvipuutarhan suojista löytyy kaupunginpuutarha, jossa kasvatetaan muun muassa kaupungin puistojen kesäkukat. Kasvihuoneita on vieri vieressä, vihreän eri sävyjä todella piisaa tällä työpaikalla.

Alueelta löytyy myös Tiia Heiskasen työmaa. Helsingin kaupungin palkkalistoilla on kaksi floristia, joiden ideat ja käden jälki näkyvät lukuisten julkisten tilojen taidokkaissa kukka-asetelmissa, kimpuissa ja muissa tilakoristeluissa.

-Vakiotyötämme ovat niin sanotut viikkokukat, joita menee kaupungin eri instansseille, esimerkiksi HKL:lle, Helenille sekä museo-, opetus- ja rakennusvirastoille. Niitä lähtee kymmeniä per viikko, Heiskanen kertoo.

Hän jatkaa, että kanta-asiakkaita ovat myös muun muassa pormestari sekä kaupunginkanslia, joka onkin tilaajista suurin.

Säännöllisten viikkokukkien lisäksi täällä syntyvät tilauksesta juhla- ja edustustilaisuuksien, kokousten, messujen ja konferenssien viherkoristelut ja kukkasomistukset. Kaupungin sisäisiä kukkatilauksia tulee paljon esimerkiksi työntekijöiden jäädessä eläkkeelle, merkkipäiviksi ja hautajaisiin. Myös hääkimppuja toisinaan.

Floristien hellässä hoivassa on myös valikoima näyttäviä vuokrattavia viherkasveja, esimerkiksi laakeripuita ja palmuja.

Lapsuuden leikeistä se lähti

Tiia Heiskanen oppi jo pienenä näkemään kukkiin liittyvän kauneuden. Lapsena yhtenä lempipuuhista oli poimia kukkia ojan pielistä ja tehdä niistä mummolle mielikuvituksellisia kimppuja. Kukat ja luonto ovat siitä lähtien toimineet innoittajana.

– Muistan myös sen, että äidilläni oli tapana kruunata perjantaisiivous aina kimpullisella kukkia.

Heiskanen arvelee, että jostain näistä varhaiskokemuksista kumpusi ahaa-elämys lähteä opiskelemaan alasta ammattia itselleen. Hän kävi kaksivuotisen ylioppilaspohjaisen floristilinjan, joka oli tuolloin viimeinen vuosikurssi, josta valmistui suoraan floristiksi. Nykyisin floristiksi päästäkseen täytyy pohjalla olla puutarhurin ammattitutkinto.

Opiskeluun liittyvän harjoittelun kautta hän päätyi nykyiseen työpaikkaansa Helsingin kaupungille, jossa on viihtynyt lähes parikymmentä vuotta.

– Tottahan oma kukkakauppa on ollut haaveissa. Ajatus oli jossain vaiheessa lähes toteutusvaiheessa, mutta kun on kaksi alakouluikäistä lasta ja yrittäjämies, niin yhtälö ei olisi ollut turhan helppo.

Säännölliset työajat ovatkin yksi Heiskasen arvostamia työn hyviä puolia. Viikonloput ja juhlapyhät ovat vapaa-aikaa.

– Olen nähnyt ja kokenut venymisen, johon kukkakauppayrittäjän täytyy olla valmis. Ei siinä kysytä, onko joulu tai äitienpäivä, vaan juhlapyhät ovat niitä kaikkein kiireisimpiä.

Materiaali tuoreena Euroopasta

Suomeen leikkokukat lennätetään kahdesti viikossa, pääasiassa Tanskasta ja Hollannista. Kahtena päivänä viikossa Heiskanen hakee myös sopimustukuista tehtyjen tilausten mukaiset materiaalit.

– Käytössämme on aina tuoreet kukat, ja siitä tuleekin kiitoksia. Emme seisota kukkia päiväkausia kylmiössä.

Heiskanen kertoo käyvänsä mielellään itse tukussa valitsemassa tarvitsemansa raaka-aineet. Isommat tilausmäärät tehdään yleensä netin kautta, ja toisinaan suoraan tuottajamaista, joista ne toimitetaan tukkuun.

Minkälaisia isommat tilaukset sitten ovat?

– Suuria kukkamääriä kerrallaan tarvitaan esimerkiksi valtiovierailujen yhteydessä järjestettäville kaupungin juhlaillallisille. Silloin tehdään korkeita näyttäviä buffetpöytien asetelmia ja vaikkapa kolmekymmentä illallispöydän leikkokukka-asetelmaa. Näissä tapauksissa lukumääristä puhutaan aina sadoissa, esimerkiksi 200 ruusua ja 300 liljaa.

Monesti isoihin tilaisuuksiin starttaakin kaupunginpuutarhan pihasta jopa kaksi kuorma-autoa pakattuna täyteen huumaavaa tuoksua ja väri-ilottelua. Staran kuljettajat hoitavat tilaukset ovelta ovelle.

Linnassa ja toimistossa

Heiskanen käy usein tutustumassa juhlatiloihin etukäteen, jolloin on helpompi visioida mitä valmiilta työltä odotetaan. Hän on monesti myös mukana, kun tilaukset toimitetaan. Toinen toistaan upeammat tilat ovat tulleet tutuiksi. Vuosien varrella hän on koristellut tilaisuuksia niin ritarihuoneella, säätytalossa kuin presidentinlinnassa.

– Uusien paikkojen näkeminen ja työn liikkuvuus ovat myös ammattini ehdottomia positiivisia puolia.

Toisaalta myös tietokoneen ääressä istumista kuuluu työnkuvaan. Heiskanen ottaa tilauksia vastaan, tutkii kukkatarjontaa, vastaa asiakkaiden tiedusteluihin ja tarjouspyyntöihin ja lisäksi tekee laskutusvalmisteluja.

– Asiakas ottaa yhteyttä ja kertoo toiveistaan, jonka jälkeen sitten yhdessä lähdetään ideoimaan ja rakentamaan teemaa, Heiskanen kuvailee tilausprosessia.

Sen jälkeen tutkaillaan, että ehditäänkö ja pystytäänkö suunnitelmat toteuttamaan. Toisinaan joudutaan sanomaan myös ei. Etenkin jos tilaaja on liikkeellä kovin myöhäisessä vaiheessa.

– Porukkaa on vuosi vuodelta vähennetty, kuten joka paikassa, Resurssit eivät veny ihan kaikkeen. Kun aloitin, meitä oli täällä puutarhapuolella lähes 50 vakituista, ja nyt puolet vähemmän, Heiskanen kertoo.

Hän jatkaa, että kiireisimpiä aikoja pystytään jonkin verran paikkaamaan kausityöntekijöillä. Eläkkeelle lähtijöiden tilalle ei välttämättä palkata ketään.

– Ja vaikka me tavallaan olemme kaupungin sisäinen kukkakauppa, niin tänne ei kuitenkaan voi tulla ja sanoa, että just nyt tarvitsisin kimpun. Pystymme toimimaan vain tilauspohjalta.

Suomen juhlapäivinä kiirettä

Kiirehuiput vaihtelevat, eikä niitä aina osaa ennustaa. Tietyt vuosittaiset juhlat ja tilaisuudet toistuvat kuitenkin pitkälti saman kaavan mukaisina, toki teemoja ja värejä vaihdellen.

– Meillä tehdään aina kukkakoristelut ylipormestarin järjestämään Finlandia-talon neljäsluokkalaisten itsenäisyysjuhlaan. Lapsia tapahtumassa on reilut 3000. Myös Tuomiokirkon itsenäisyyspäivänä televisioitavan juhlajumalanpalveluksen isot kukkalaitteet ja viherkasvit ovat meiltä. Tuo aika on siis hyvin hektistä, Heiskanen luettelee.

Toinen kiireaika on parhaillaan käynnissä. Koulujen päättäjäisten aikaan riittää vipinää.

– Monet koulut ja päiväkoditkin tilaavat juhlakukat meiltä. Ne voivat olla ylioppilaille ja koulunsa päättäville jaettavia ruusuja, tai koulujen budjettien niin salliessa esimerkiksi lavanreunakoristeluja.

Suomen juhliessa tänä vuonna satavuotista taivaltaan, on myös kesäkuun alun puolustusvoimain lippujuhlan koristelut pääesikunnassa erityisen näyttävät. Kasvimäärältä tilaisuus onkin yksi suurimpia.

Suomi 100 -teema on muutenkin esillä pitkin vuotta.

– Vaikka en itse vastaa puistojen ja kaupungin kesäilmeestä, niin tuolta meidän kasvihuoneista on voinut pitkin kevättä huomata, että hyvin sini-valkoiselta tulee Helsinki kesällä näyttämään, Heiskanen vinkkaa.

Ammatti mukana matkoillakin

Välillä joutuu improvisoimaan, vaikka kuinka hyvin ennakoisi. On käynyt esimerkiksi niin, että kukkalähetys Keski-Euroopasta ei syystä tai toisesta ole saapunut aikataulussa, tai kukat ovat matkalla paleltuneet.

– Silloin ei oikein auta muu kuin yrittää puhua tilaajalle nätisti, ja ehdottaa jotain nopeaa korvaavaa ratkaisua. Värisilmän lisäksi tässä hommassa tarvitaan pikkaisen myös psykologin silmää, Heiskanen naurahtaa.

Kukkamuoti vaihtelee siinä missä vaate- tai sisustustrenditkin. On hyvä olla selvillä etenkin siitä, mitä on tulossa. Keski-Eurooppa on tälläkin saralla askeleen Suomea edellä.

– Kukkatukussakin huomaa hyvin kuinka naisten- kuin sisustuslehdissä korostuu tällä hetkellä vihreä väri ja viherkasvit.

Omaan kotiinsa Heiskanen valitsee mieluiten yksikertaisen vain yhtä lajiketta sisältävän ison kimpun, ja väri on usein valkoinen.

Hän kertoo, ettei kauneuteen ja esteettisyyteen voi kyllästyä, vaikka päivittäin tekee työtä mitä lumoavimpien ja eri aisteja hivelevien asioiden kanssa.

– Ei, minuun ei päde sanonta suutarin lapsen kengistä. Jaksan jatkuvasti nähdä niin luonnon kuin kukkien tarjoaman kauneuden ympärilläni. Ammatti ei unohdu lomilla eikä vapaalla. Ulkomaanmatkoillakin bongailen jatkuvasti niin kukkakauppoja kuin vaikuttavia istutuksia.

 

5 nopeaa:

  1. Upea ja helppo kukkakimppu syntyy…
    kesällä luonnonkukista. Mistä tahansahan ei esimerkiksi syreeninoksia voi taittaa tai lupiineja poimia, mutta jos niitä luvallisesti saa, niin niistä sitoo helposti tosi näyttäviä asetelmia. Myös markettikimpuista saa oman näköisiä, kun avaa ne ja lisää vaikka sananjalkoja mansetiksi. Ja hyvänä vinkkinä voi mainita, että mustikan varvut ovat todella kauniita. Niitä myydään myös kukkatukuissa, ja käytetään paljon kimpuissa niin sanottuna välivihreänä.
  2. Mieleenpainuvimman palautteen työstäni olen saanut…
    ensimmäisestä tekemästäni morsiuskimpusta. Siitä tuli juuri sellainen kuin morsian oli toivonut. Silloin huomasin että minähän osaan tämän homman. Morsiamen kaaso tilasi seuraavana kesänä oman hääkimppunsa sitten myös minulta. Se tuntui hyvältä.
  3. Ihanin kukkaistuoksu…
    tulee keväisestä kielometsästä. Kaunein kesäkukka on unikko.
  4. Saan voimaa…
    liikunnasta. Takana on useampi juoksutapahtuma. Ja edessä myös.
  5. Morsiuskimppuni olisi…
    valko-vihreä ja suhteellisen yksinkertainen, esimerkiksi vain yksi iso valkoinen hortensian kukka ja ympärillä jotain vihreää. Ei mitään krumeluuria.